Smrt je mogla biti sprečena!?

U četvrtak, 27. februara 2014. oko 11h u akcidentu na pepelištu termoelektrane „ Kostolac B“ – Drmno, koje se nalazi u, još uvek dokumentaciono aktivnom površinskom kopu (PK) Ćirikovac, poginuo električar  Nebojša Trailović, (rođen 1959 godine) iz Požarevca, zaposlen u PD „Georad“ Kostolac (izdvojenom preduzeću PD „TE-KO Kostolac“ doo).

Prema izjavama očevidaca, pokojni električar  Nebojša Trailović  je zajedno sa svojim kolegama iz „Georada“ obavljao redovne aktivnosti na  održavanju sistema za odvodnjavanje prekomerne vode sa pepelišta. Oni su se u toku obavljanja zadatih aktivnosti kretali nasipom kojim je ozidano pepelište. Tada je iznenada došlo do odrona dela nasipa i nesretnog  Trailovića je ponela  žitka masa pepela i šljake, koja ga je zatrpala.

Pokojni električar Nebojša Trailović   je poginuo veoma sporom smrću usled gušenja (davljenja) žitkim pepelom koji mu je poput peska u pešanom satu polako ispunjavao disajne organe.

U zvaničnom sapoštenju PR službe PD „TE–KO Kostolac“ doo se navodi da su pored radnika i mehanizacije PD „TE-KO Kostolac“ u spašavanju učestvovali pripadnici Sektora za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije. U potrazi za nastradalim radnikom bili su uključeni i specijalizovani radnici sa psom za potragom pod lavinama i ruševinama.

Telo pokojnog električara Nebojše Trailovića, spasilačke ekipe su uspele da pronađu tek oko 18 časova, probijajući se kroz naslage pepela i šljake.

Na lice mesta pored spasioca,  izašli su organi kompanije, policije i tužilaštva, lokalne samouprave,… a u cilji utvrđivanja uzroka ove tragedije.

U tekstu saopštenja

pepelište 1

PR službe „TE –KO Kostolac“ doo
navodi se da je formirana posebna komisija preduzeća, koja će u saradnji sa istražnim organima utvrditi uzroke i okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

            Ova  tragedija je bila samo tempirana bomba sa sigurnim negativno akumulativnim  ekonomskim i ekološkim dejstvom, u koje je dodat još i život električara Nebojše Trailovića.

            NVO „Loklana Agenda 21 za Kostolac-OPŠTINA“ je još 25.7.2013. uputila nadležnoj Građevinskoj inspekciji, koja deluje u okviru Ministarstva Građevinarstva i Urbanizma, prijavu u kojoj je opisan problem sa pepelištem izgrađnim u još uvek aktivnom  PK Ćirikovac.

            O uočenim nepravilnostima sa baznom dokumentacijom NVO „Lokalna Agenda 21 za Kostolac-OPŠTINA“ je 18.10.2013izvestila premijera Vlade Republike Srbije, Ivicu Dačića ( http://www.scribd.com/doc/188515773/Predstavka-VI-Premijeru-Ivici-Da%C4%8Di%C4%87u ). A potom, u dva navrata (15.11.2013. i 1.12.2013) i Generalnog  Sekretara Kancelarije Predsednika Republika Srbije Nedeljka Tanjevića. (http://www.scribd.com/doc/209682745/Pismo-BR-1-Gen-sekr-kabinetu-Predsednika-Republike-Srbijr-Nedeljku-Tenjovi%C4%87u-pdf i http://www.scribd.com/doc/209683876/Pismo-Br-2-Generalnom-sekretaru-Predsednika-Republike-Srbije-Nedeljku-Tenjovi%C4%87u ).

U pismima stejkholderi  NVO „Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA“ su argumentovano opisali probleme koje su uočeni sa baznom dokumentacijom.

Ovo je naročito bilo potkrepljeno pojavom pojačanog klizanja zemlje sa oboda severne strane polja „Ćirikovac“ PD „TE -KO Kostolac“. To je u tom trenutku bila dodatna pretnja, za ugro

Pepelište 2

žavanje objekata novog pepelišta TE „Kostolac B“ smeštenog u otvor Površinskog Kopa „Ćirikovac“. Primećeno je da su se pokretanja i izbijanje vlažnih zemljanih masa pojavila u podini – podnožje pepelišta, sa klizištem – odronima od krovine na bivšem odkopnom frontu PK Ćirikovac sa severne strane, gde električar Nebojša Trailović  i poginuo.

            Ovakva praksa ima za posledicu stvaranje vodenog ogledala nad kasetom, a nastali viškovi  vode, prave pukotine – kaverne u nasipu, kroz koje ističu u recipijent.            Ovaj problem je nastao pošto je na aktivni  PK  „Ćirikovac“ postavljen građevinski objekat novog pepelišta TE „Kostolac B“ po Idejnom projektu,  gde projektovana tehnologija transportovanja guste mešavine u odnosu 1:1,  pepeo – voda još nije uspostavljena . Tako da se u praksi sprovedi transport pepela vrši sa više vode u približnom odnosu  1:3.

Stoga je poziv građevinskoj inspekciji da interveniše sledio kao neophodan i logičan potez proistekao iz analize i zaključka neobjavljenog  simpozijskog rada spremljenog za naučni skup „Rudarstvo 2013“.

 Potreba da se predupredi mogući akcident!

            Tako da smo danas stigli u ovu situaciju, u kojoj se ispod rada jednog ministarstva (rudarstva) skrivaju poslovi kontrole i nadzora ovog puta Ministarstva  građevine i njihovih objekata koji nisu rudarski a nalaze se u prostoru površinskih kopova.

Na taj način izigrani su pozitivni zakoni Republike Srbije, kako bi partokratski interesi bili zaštićeni.

Na taj način vrši se proigravanje zakona koje je ovoga puta dovelo do srmrtnog slučaja jedne osobe. Koliko će ih biti sledećeg puta?

Advertisements

5 реаговања to “Smrt je mogla biti sprečena!?”

  1. Pepeo i šljaka se transportuju u odnosu 1 prema 1, a ne 1 prema 3 kako je ovde napisano.

  2. Pa nije baš sve u redu sa vašim tekstom tj. radom vašeg novinara. Pa kako ste mogli napisati način na koji je jadni čovek umirao,duga i polagana smrt, još uspoređujete sa peščanim satom. Možete li zamislite koliko ste porodici i familiji tog nesretnog radnika,povećali bol i tugu,koliko ste ogorčenosti izazvali, ne, ne možete, jer nešto takvo niste doživeli, a ne dao vam ni dragi Bog. Mogli ste još i foto da objavite. Nažalost prošao sam upravo takve komentare,od novinara,koje sam nakon njihovih objava,htio,ma ne znam ni sam šta…Jovica Grujić (Požarevljanin) -Split

    • Poštovani Jovice, do svega toga nebi došlo da je menađment i inspekcija radila svoje poslove. Oni su u svemu ovome bili obavešteni više od pola gdine i do juče nisu ništa želeli da urade. A što se tiče načina umiranja ona je upravo takva. Možda će posle ovog teksta neko od „odgovornih“ i da odgovara zbog toga.

  3. Poštovani Jovice, upravo je zadatak novinara da skrenu pažnju na ono od čega okrećemo glavu. Mučna smrt ne povećava bol familije zato što je to novinar uočio već zato što se neko u rukovodstvu vodio nebrigom. Ako mislite da će se nepisanjem o ovim teškim temama nešto promeniti – varate se. Kroz iskreno sučeljenje jedino može doći do promene. Čestitke Nikoliću!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: