Da li Kostolčani imaju adekvatnu protivpožarnu zaštitu?

Požar u Kostolcu, u stanu koji se nalazi na trećem spratu, u zgradi Trg Bratstva jedinstva 3.

U subotu, 14.02.2015 godine, oko 16h, dogodio se požar u Kostolcu u stanu koji se nalazi na trećem spratu, u zgradi Trg Bratstva jedinstva 3.

Kako nezvanično saznajemo, požar je izbio u stanu penzionisanog nastavnika Lazić Dragana, usled neopreznog rukovanja svećom.

Iako je požar izbio na samo nekoliko stotina metara od „vatrogasne stanice“ u Kostolcu, vatrogasci su imali dosta problema oko prilaska vozilom mestu gašenja požara, kao i pri samom gašenju.

Tačnije, pripadnici vatrogasne jedinice PD „TE-KO Kostolac“ doo, koji su prvi izašli na teren, morali su se, uz pomoć građana „probijati kroz špalir“ parkiranih vozila, kako bi se približili zgradi u kojoj je bio požar. Sledeći problem je usledio zbog loše tehničke opremljenosti samih „kostolačkih vatrogasaca“, što im je omogućilo gašenje požara samo sa spoljne strane.

Posle dvadesetak minuta, došla su u pomoć dva vatrogasna vozila sa posadama vatrogasne jedinice MUP-a iz Požarevca. Oni su zajedničkim naporima uspeli da ugase požar tek posle više od sat vremena.
Ovako dugo trajanje gašenja požara imalo je za posledicu veliku materijalnu štetu, kako u stanu koji je u potpunosti izgoreo, tako i u stanovima okolnih stanara.

Na sreću, u ovom požaru nije bilo žrtava, ali je jedan sugrađanin hospitalizovan usled „trovanja dimom“.

Ono što je ovaj požar pokazao je da i posle više od decenije (tačnije gotovo petnest godina od požara u zgradama pod nazivom „Crne Udovice“), Kostolčani koji žive u objektima kolektivnog stanovanja – zgradama, nisu sigurni da će nadležne službe moći brzo i efikasno delovati usled požara.

lokalna samouprava, iako je u njenoj nadležnosti, već petnest godina nije ništa uradila povodom arhitektonskih i drugih barijera koje onemogućavaju adekvatan prilazak vatrogasnim jedinicama mestu požara, iako su one regulisane planskom dokumentacijom.

Takođe, lokalna samourava ( a od pre dve godine i Gradska Opština Kostolac) za petnaest godina još uvek nije ništa uradila po pitanju da Kostolac dobije adekvatnu protivpožarnu zaštitu, profesionalnu vatrogasnu jedinicu u sastavu MUP-a, koja bi bila prilagođena delovanju u gradskim uslovima (vozila sa visokim merdevinama ili kranom za gašenje požara na visini,…).

Iz svega ovoga proizilazi da protivpožarna bezbednost više od 15000 građana GO Kostolac zavisi od aktivnosti vatrogasne jedinice PD „TE-KO Kostolac“ doo, na čemu smo im veoma zahvalni.
Problem je u tome što je ova jedinica namenjenja protivpožarnoj zaštiti EPS-ovih postrojenja!

Šta će se dogoditi ukoliko ona bude zauzeta svojim primarnim zadacima?!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: