Studija: EU mora da napusti potencijal uglja do 2030. da bi ispunila dato obećanje o zaštiti klime

Evropska unija mora da zatvori svih 315 svojih elektrana na ugalj do 2030 godine, kako bi ispunila svoje obaveze prema pariskom klimatskom sporazumu, istraživački institute je objavio u četvrtak.

27_12_2013_07_velika

Cilj postavljen na decembarskoj pariskoj klimatskoj konferenciji 2015., da se održi prosek povećanja temperature na manje od dva stepena Celzijusa (3.6 stepena Faranhajta) iznad pred-industrijskog nivoa, zahteva postepeno zatvaranje elektrana na ugalj u EU, rekli su iz Klajmit Analitika.

„Dugoročni cilj temperature, usvojen u okviru Sporazuma u Parizu … zahteva brzu dekarbonizaciju globalnog energetskog sektora i gašenje poslednje neugašene elektrane na ugalj u EU oko 2030“, navodi se u izveštaju.

Klajmit Analitika procenjuje da je nivo ugljenika EU, što, zapravo, predstavlja koliko ugljen-dioksida se može emitovati da bi se ostalo ispod dva stepena Celzijusa, je na 6,5 gigatonona do 2050 godine.

Institut je rekao da će EU premašiti taj iznos za 85% do tada, ako se nastavi sa sadašnjim stopama emisija u elektranama na ugalj.

Kaže se u izveštaju da ima 315 elektrana na ugalj u 28 zemalja članica EU, kao i da bi 11 novo najavljenih elektrana podigle emisiju EU skoro duplo od nivoa koji je potreban za ograničavanje temperature rasta.

„Mi smatramo da je najjeftiniji način za EU da izvrši smanjenje emisije, da bi ispunila svoje obaveze iz pariskog sporazuma, da postepeno prekine sa upotrebom uglja u elektroenergetskom sektoru, te da zameniti ovaj kapcitet sa obnovljivim izvorima energije, kao i sa merama energetske efikasnosti“, kazala je Pola Jangas Para, vodeći autor izveštaja.

Para je rekla da Nemačka i Poljska imaju najviše posla, jer su zajedno odgovorni za 54% emisije iz uglja.

Najzagađujući od svih fosilnih goriva, ugalj je u centru poljske ekonomije i obezbeđuje 85% energije ove zemlje.

Nemačko oslanjanje na ugalj je poraslo, popunjavajući praznine koje su nastale kako su nuklearne elektrane zatvorene.

Izvor:http://www.euractiv.com/section/energy/news/study-eu-must-abandon-coal-power-by-2030-to-meet-climate-pledge/?utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox&utm_source=Facebook&utm_term=Autofeed#link_time=1486660355

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: